Gå til innholdet

Dette sier lovverket om barn i bil.

At barna våre kan bli med på biltur med høyest mulig sikkerhet, er selvfølgelig veldig viktig. For å minimere antall ulykker, finnes det derfor egne lover om bilsikkerhet, som vi alle må følge. I tillegg til lovene, finnes det også et drøss av anbefalinger om sikring av barn i bil. Anbefalingene er imidlertid ikke lovpålagte regler, slik som lovene er, men generelle tips og råd. Så, hva står egentlig i loven, og hva sier anbefalingene?

Dette sier lovverket om barn i bil.

Barn bør bruke barnesikringstustyr som beltestol eller pute frem til de er 10-12 år. Før den tid er ikke hoftekammen ferdigutviklet og det gir større fare for at beltet blir liggende over magen. Dette øker sjansene for alvorlige skader i en kollisjon.

  • Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.
  • Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.
  • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.
  • I bil der det ikke er bilbelter (veteranbiler) skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.
  • Barnesikringsutstyret må monteres slik det står beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.

Dette er anbefalinger:

  • De aller yngste barna bør alltid begynne med å kjøre i en babybilstol. Når de siden kan sitte oppreist på egen hånd, er det på tide å bytte til en bakovervendt bilstol.
  • Du bør alltid velge en bakovervendt bilstol! En feil mange foreldre dessverre gjør, er å snu barnet for tidlig. Det sikreste alternativet for barn, er å kjøre bakovervendt så lenge som mulig, gjerne opptil 6 års alder. Hvordan barnet sitter ved en eventuell kollisjon, kan være livsavgjørende.
  • Det kan være en fordel å plassere barnet ditt i bilens framsete, hvis airbagen er deaktivert. Framsetet kan nemlig gi større beinplass enn i baksetet, noe som gjør at barnet kan kjøre bakovervendt lenger.
  • Barnet har vokst ut av bilstolen, når barnets ører stikker over bilstolkanten, eller når barnet har passert stolens anbefalte vektgrense. Beltemonterte bilstoler kan brukes fram til barnet veier 25 kg.
  • Når barnet har vokst ut av bilstolen, er det på tide å bytte over til en beltestol, og deretter en beltepute.

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1979-09-21-7

https://www.tryggtrafikk.no/sikring-av-barn-i-bil/dette-sier-lovverket/

https://www.tryggtrafikk.no/sikring-av-barn-i-bil/

 

 

© Barnesetebutikken