Gå til innholdet

Hvor gammel er en bilstol?

Visste du at en bilstol som er for gammel kan påvirke sikkerheten til ditt barn? Men hvordan vet man egentlig hvor gammel en bilstol er og hvordan ser man om det tid for å bytte den ut?

Bilstolens funksjon er å sikre våre barn på kjøreturen og det ønsker jo alle, at våre barn skal sitte trygt i bilen. Bilstoler går gjerne i arv, men det er viktig å vite at en bilstol faktisk har en estimert levetid på ca 10 år.

Levetid på en bilstol kan være både kortere og lengre enn 10 år, avhengig av slitasje og bruk. Bilstolen bør derfor sees over med jevne mellomrom for å sikre at f.eks beltet og andre funksjoner fortsatt fungerer som de skal.

Hvordan ser jeg hvor gammel min bilstol er?

På undersiden av bilstolen finnes det to klokkesymboler som er merket med piler i midten som peker mot tall. Den ene viser produksjonsåret og den andre viser produksjonsmåned. De kan være litt vanskelige å finne, men bruk gjerne ekstra lys for å se tydeligere. Når du vet når din stol er produsert så vet du hvor lenge du kan anvende den. En bilstol har anbefalt levealder på ca 10år, men det er viktig å ta hensyn til slitasje og andre faktorer.

På bildet nedenfor ser vi hvordan siffrene og pilene skal leses av. Den første klokken viser produksjonsåret i midten – 20=2020, hade det stått 19 på bildet blir det 2019 osv. Utenfor disse ser vi 12 siffer = måneder. I dette tilfelle er det 10= Oktober. Siste klokken viser dagen og der settes pilen mellom siffrene. Da kan vi si at denne er produsert dag 8–9 i måneden. Altså er bilstolen på bildet produsert 8 oktober 2020!

Hva påvirker en bilstols livslengde?

Livslengden på bilstoler kan være både lengre og kortere enn 10 år. Hvor lenge en bilstol holder kommer helt an på produsent, kvalitet, materiale, slitasje og hvor mye den brukes. Har den vært med i en kollisjon bør bilstolen ALLTID byttes ut.

Når bør jeg bytte ut min bilstol?

Foruten å følge den anbefalte livslengden på 10 år samt at den ikke har vært med i en kollisjon – finnes det noen punkter man bør holde et ekstra øye med som kan signalisere at det er tid for å bytte ut bilstolen.

  • At stolen ikke vil fungere med ISOFIX lengre/den krangler
  • Internbeltet er synlig slitt i den grad at det påvirker hvordan det sitter mot kroppen
  • Beltelåsen er treg – det kan være skitt eller væske som har kilt seg mellom
  • Indikatorene viser feil eller fungerer ikke som de burde
  • Støttebenet er skjevt eller gått i stykker
  • Knapper, belteklips eller andre detaljer har ramlet av
  • Om du anvender en ISOFIX-base og den ikke går å låse/åpne/er treg

Hvordan får jeg min bilstol til å holde så lenge som mulig?

  • Vær forsiktig ved installasjon og håndtering av bilstolen så at ingenting går i stykker.
  • Unngå langvarig eksponering av sollys og høy temperatur – dekk til den om den skal stå i direkte sollys over tid.

 

 

© Barnesetebutikken