Gå til innholdet

Hvorfor skal man ikke ha ytterklær i bilstolen?

Våre barns sikkerhet er vår største prioritet her i livet. For at barna skal sitte så sikkert som mulig er det viktig at du som voksen foruten å se til at stolen er rett installert, også ser til at barnet sitter korrekt og så sikkert som mulig i bilstolen.

Visste du at ytterklær og bilstoler er en dårlig kombo? Ytterklær hører nemlig ikke hjemme i bilstolen. Ytterklær, kjeledress og jakker skaper nemlig en større avstand mellom beltet og barnets kropp som innebærer at beltet ikke sitter like tight på barnet som det burde. Ytterklærne fører altså til en dårligere belteføring for ditt barn og i en kollisjon er risikoen for kollisjonskrefter og skader større. I verste fall kan også en løs belteføring grunnet ytterklær føre til at barnet sklir ut av selen.

Men jeg vil jo ikke at mitt barn skal fryse når vi kjører bil? Istedet for at dine barn har sine ytterklær på, finnes det andre alternativ for å holde barnet ditt varmt under bilturen:

  • Bruk et vanlig teppe som du legger på barnet, utenpå beltet og stolen.
  • Kle barnet i fleece eller ull. Det holder dem varme uten å skape luft mellom klær og belte.
  • Bruk en bilstolpose designet for bilstoler som tillater at selen trees igjennom. Du kan da sette fast barnet i posen for så å lukke den så den er over selen. Dog er det viktig å se til at posen er godkjent og testet slik at den ikke kommer i veien i en eventuell nødsituasjon der barnet må ut raskt.

Dessverre sluntrer mange foreldre med ytterklær da mange synes det kjennes både komplisert og omstendigt ut å tenke på det hver gang man skal kjøre bil med barn. Argument om at man ikke skal så langt så man like gjerne kan beholde ytterklærne på er heller ikke holdbare. Dessverre så kan ulykker skje når som helst og allerede i lav fart kan kollisjonskraften på ditt barn øke om ytterklærne er på, hvilket er en unødig risiko å ta for ditt barns sikkerhet.

Så kjør sikkert under vinterhalvåret, unngå tykke ytterklær og ta de på når dere kommer frem!

 

 

© Barnesetebutikken